Landkeuze Laatste reacties
 Meest gelezen

 

 


Salmo

Wie ben ik

Dick van Hattem, geboren in 1964 te Utrecht. Na wat omzwervingen terecht gekomen in het oosten van het land.

Naast mijn werk als visgids werk ik voor een grote bank als applicatie specialist. Ik werk daar sinds 1981. Lange carriere dus maar het werken als gids geeft minstens zoveel voldoening. Hoe vaak ik al niet iemand aan een nieuw record snoek, baars of 1 van de andere roofvissoorten heb geholpen weet ik niet maar het zijn er de afgelopen jaren vele vele tientallen geweest.

 

Toen ik als jochie van 5 jaar een viswedstrijdje op een camping won met 50 deelnemende kinderen van 5 tot 14 was dat al een voorteken. Niet dat ik tegenwoordig nog aan competities doe of aan grote internationale wedstrijden maar vroeger was die drang er wel.

 

Nadat ik als jochie mij op het vissen met de vaste stok en het karperen toelegde en in de winter wat snoeken ging rond mijn 16e de knop om. Het snoeken was iets fantastisch. Ik ging 3 weken naar Ierland. Vissend uit een varende badkuip zonder gevlochten lijnen met veel te slappe hengels werden er mooie snoeken gevangen. De snoekvisser in mij was geboren. Thuis kocht ik een bootje op een plas met een vaste ligplaats. Daar werd geregeld gesnoekt. Maar het duurde nog jaren voordat ik dat spel door kreeg. Grote snoeken vang je niet zomaar.

Ik praat nu over de jaren 80. Internet bestond simpelweg gewoon nog niet. We kunnen het ons nu niet meer voorstellen. Zonder internet valt de hele wereld stil. Maar in de jaren 80 ging ik voor het eerst naar Zweden toe. Kaart op schoot. Beschrijving op papier van het reisburo en maar hopen dat je het huisje kon vinden wat geboekt was…. Tijden veranderen.

 

In 2000 besloot ik om mijn ervaringen op het gebied van snoekvissen te gaan beschrijven. Er was toen nog steeds niet of nauwelijks iets te vinden op het internet over snoekvissen. www.metersnoeken.nl was geboren.

 

Toen ik alle technieken beschreven had besloot ik om mijn visdagen die ik beleefde met mijn vismaten te gaan beschrijven. Een doorslaand succes. Op zondagavond werd het online gezet en op maandag bleek het door duizenden mensen gelezen te zijn. Ongekend.

 

Ik besloot om andere mensen te vragen die ook hun verhalen gingen schrijven. Het werd een groot succes. Mensen van het eerste uur als Lucien de Kroon, Gertjan Doedens, Roel Trum, Sean Wit, Dirk Maes, en nog vele anderen leverden met grote regelmaat hun bijdrages.

 

Na verloop van tijd kwamen de verzoeken om te gidsen. Ik werd gezien door vele mensen als de Predatorguide. Ik ging daar nooit op in. Ik wilde mijn vismaten niet laten zitten en nam geen wildvreemde mensen mee. Tijden veranderen. Ik heb een beperkt aantal vaste vismaten met wie ik aan het begin van het jaar de visdagen plan. De dagen die overblijven ga ik gidsen omdat ik het heerlijk vindt om op het water te zijn en mensen blij te maken met een prachtige visdag. Inmiddels durf ik mij toch wel een echte allround Predatorguide te noemen omdat het verder gaat dan alleen snoeken.

 

Als je verslagen uit het verleden van mij wilt lezen dan kun je op de onderstaande link klikken:

Visdagen Dick van Hattem

Voor de statistici onder ons:

 

Sinds 1990 heb ik 337 metersnoeken zelf gevangen. De grootste 130 cm, op een paar maten na alles onder de 130cm. Mijn gasten en vismaten hebben ook nog eens rond de 200 metersnoeken in mijn bijzijn gevangen. Ervaring…. genoeg denk ik al blijft het altijd weer zoeken, proberen en creatief bezig zijn om de vissen aan de schubben te komen.

Hieronder een paar forse dames die ik in mijn boot mocht verwelkomen.

 


Gehost door: www.bletro.nl